Google Web Light Nedir?
Google Web Light internet hızı yavaş olan kullanıcılar için sitelerin daha hızlı yüklenebilmesi için Google tarafından başlatılmış bir site hızlandırma projesidir. 2G ve EDGE derecesinde İnternet’e bağlanan kullanıcılar için sayfaların daha az veri kullanarak daha hızlı yüklenmesini sağlıyor. Bu iki teknolojisi ülkemizde kullanımı çok düşük bile olsa halen bazı ülkeler bu teknolojileri kullanıyor. Geliri düşük olan Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde yoğun şekilde bu iki teknoloji kullanılıyor. Google Web Light testleri ise Endonezya bölgesinde başlatılarak Dünya’nın her bölgesine açıldı. Gelişmiş ülkelerde ise 2G teknolojisinin yavaş yavaş terk edildiğini operatörlerin 2G baz istasyonlarını kaldırmaya başlayacaklar Norveç’de bir operatör ise 3G teknolojisini bile kaldıracağını belirtti.
2G Ve EDGE internet hızları nasıl?
2G Teknolojisi en eski iletişim altyapısı olmasına rağmen kullanıcı sayısı oldukça yüksek. İnternet indirme hızı ise teorik olarak 9.6Kbps olarak servis ediliyor. Bulunulan bölgeye göre hızlar dahada düşebiliyor. EDGE teknolojisi ise 2G ye göre kullanıcı sayısı daha yüksek ve internet indirme hızı daha iyi durumda. EDGE teknolojisi teorik olarak 120Kbps ila 384Kbps aralığında kullanılmaktadır.
Türkiye 2G kullanım oranı kaç?
BTK’nın açıkladığı son rapor olan 2018 verilerine göre 2G abonesi ülkemizde 2.127.675. 2012 Yılında ise bu değer 25.882.115 sayısında idi. 2G 2012 Yılından bu yana hızlı bir düşüş yaşarken 2023 Yılında operatörlerin 2G desteğini çekeceğini tahmin ediyoruz. Ancak şuan 3 Milyon kişiyi baz alarak internet site hızlarını düşünmeniz gerekmektedir.
Google Web Light nasıl çalışır?
Google Web Light sitenizin kullanıcıya gönderdiği veri miktarını %80 gibi yüksek bir oranda düşürerek kullanıcının daha az veri indirerek sitenize girmesini sağlıyor. Testlere göre düşük hızdaki kullanıcılara sitenin Google Web Light sürümünü sunduktan sonra %50 sayfa gezinme oranı artmış. Peki bu kadar iyi bir sistem sizin için nelere mâl oluyor? Bu kısım ise hem geliştirici hemde kullanıcı tarafını etkiliyor. Kullanıcılara giden verileri azalttığı için sitenin tasarımında önemli değişiklikler oluyor. Sitenizin tasarımın’da kullanılan iconfont ve JS dosyaları gibi düşük bağlantı hızında görünmesi önemsiz gibi duran tasarım araçlarınızı kullanıcıya indirtmiyor.
Sitenizin Google Web Light sürümünü test etme
Bu işlem için Google Chrome Tarayıcısını kullanmak zorundasınız. Mobil Google Chrome tarayıcısında ise sadece 1. adım sitede verilen QR kodunu taratarak tek adımda işlemleri halledebilirsiniz.
1.Öncelikle https://www.google.com/webmasters/tools/transcoder Adresine giriyoruz.
2.www.indir.com yazan kısıma kendi site adresimizi yazıyoruz.
3.1. Adımda açtığımız siteye sağ tıklayarak “İncele/Öğeyi Denetle” diyoruz.
4.Kod görünümü kısmına tıklayıp ardından “Ctrl+Shift+M” Kombinasyonunu tamamlıyoruz. Eğer kod görünümü kısmına basmaz iseniz Chrome kullanıcı hesabınızın menüsünü açma komutu vermiş olacaksınız bu noktaya dikkat edin.
5.Üst bölümde çıkan araç çubuğunda “Responsive” olan kısımı “iPhone 5/SE” seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
6.Sayfayı “F5” tuşu aracılığı ile yeniden yükleyerek. “Kod dönüşümü yapılmış sayfa:” yazısının altında bulunan linke tıklayarak sitenizin Google Web Light sürümünü görüntüleyebilirsiniz.
Kaynak: aramamotoru.com