Windows Server 2016 Disk Bölme
Bu makalemizde Windows Server 2016 üzerinde disk bölme işleminin nasıl gerçekleştirileceğini göreceğiz. Bildiğiniz gibi bu işlemi bilgisayarın üzerine işletim sistemi kurarken gerçekleştiriyoruz. Biz bu konumuzda computer management bölümünden disk bölme işleminin nasıl yapıldığını göreceğiz.
1-) İlk olarak Start-Programs-Administratice Tools-Computer Management bölümüne tıklıyoruz.
2-) Karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. Bu ekrandan Storage-Disk Management bölümünü açalım. Bu işlemden sonra bilgisayarımızda bulunan sabit diskleri ve bu disklerin özelliklerini göreceğiz. Bizim sistemimizde bir tane 299 GB’lık disk bulunmaktadır. İşletim sistemimiz bu diskin üzerine kuruludur.
3-) Aşağıdaki ekranda gösterdiğimiz gibi C: diskinin üzerine sağ tuş ile tıklayalım. açılan menüden Shrink Volume bölümüne tıklayalım.
4-) Karşımıza yeni oluşturacağımız disk bölümünün boyutunu belirleyeceğimiz ekran geldi. Bu bölümde Total size before shrink in MB bölümündeki değer bizim böleceğimiz diskin toplam boyutunu göstermektedir.Enter the amo unt of space to shrink in MB bölümünde ise yeni oluşturacağımız disk bölümünün boyutunu yazacağız. Biz burada 90260 değerini yazdık. Yani 90 GB boyutunda yeni bir bölüm oluşturacağız. Shrink butonuna basalım.
5-) Bu işlemden sonra aşağıda gözüktüğü gibi 90 GB lık yeni bölümümüz oluştu. Ancak bu şekilde bilgisayarım sayfasına girdiğimiz zaman bu disk bölümümüzü göremeyeceğiz. Bunun nedeni ise yeni oluşturduğumuz bu bölümün formatlanmamış olmasıdır.
6-) Diski formatlamak için bu yeni bölümün üstüne sağ tuş ile tıklayıp New Simple Volume bölümünü seçelim.
7-) Yaptığımız bu işlemden sonra aşağıdaki ekran karşımıza gelecektir. Bu ekranda hiçbir değeri değiştirmeden next butonuna basıyoruz.
😎 Şimdiki ekranda ise yeni oluşturacağımız bölüme bir değer belirliyoruz. Biz burada B değerini seçiyoruz. Siz istediğiniz harfi seçebilirsiniz.
9-) Şimdiki ekranda ise yeni oluşturacağımız bölümün formatlama ayarlarını belirliyoruz. Biz burada dosya sistemi olarak NTFS seçiyoruz. Valume Label bölümüne ise oluşturacağımız bölüme bir isim verebiliriz.
10-) Bu işlemlerden sonra aşağıdaki ekran gelecektir. Bu ekranda bu zamana kadar yaptığımız işlemlerin kısa bir özeti yazmaktadır. Bu bölümde finish butonuna basıp işlemlerimizi tamamlıyoruz.
11-) Yaptığımız işlemlerden sonra diskimizi bölüp, formatlamış olduk. Artık yeni disk bölümümüz kullanıma hazır. Bilgisayarım sayfasına girdiğiniz zaman oluşturduğunuz yeni disk bölümünü görebilirsiniz.